Ik leer leren

CIMA ik leer leren, staat voor Coaching Individuele Motivatie Analyse.

Uit ervaring weten we dat het uiteindelijke probleem bij veel kinderen ligt bij de motivatie, dit is wat er wordt gesignaleerd door docenten en ouders. Wellicht voor velen heel herkenbaar. Ons streven is om deze kinderen weer te motiveren door de oorzaak aan te pakken. Het gebrek aan motivatie is een gevolg, maar waarvan?
Wij gaan samen op zoek naar de onderliggende oorzaak. Vaak heeft dit te maken met de onderstaande schoolse vaardigheden.

Leerstrategieën & leerstijlen

event image

Wist je dat...

..je je hersenen wel zou kunnen vergelijken met een wegenkaart? Je leert iedere dag veel nieuwe dingen en oefent dit steeds opnieuw. Hierdoor ontstaan er een soort paadjes in je hersenen. Als je vaak hetzelfde paadje ‘loopt’ door te oefenen, wordt het paadje steeds breder, wie weet zelfs een snelweg. Omdat je ondertussen steeds slimmer wordt, komen er ook steeds meer zijwegen.

event image

Wist je dat...

..je het meest leert met vallen en opstaan, door het gewoon te proberen? Zoals het leren fietsen. Als je dat eenmaal hebt geleerd, kun je het zonder moeite en zonder dat je erbij nadenkt. Dan heb je een snelweg gemaakt in je hersenen.

event image

Wist je dat...

..je emoties invloed hebben op je leerproces? Je hersenen gaan namelijk extra aan het werk bij een emotie. Als je dus blij bent, leer je meer. Door een blij gevoel komen er stofjes vrij die maken dat je doorgaat. Bij vervelende gevoelens komen er als het ware stopborden in je hersenen die maken dat je niet verder komt. Een beetje stress helpt echter wel, want dat maakt vaak dat je nieuwsgierig op zoek gaat naar een zijweg waardoor je weer nieuwe dingen leert.

Concentratie & Motivatie

event image

Wist je dat...

.. water drinken helpt om je te kunnen blijven concentreren? En dat kinderen die bewegingen maken tijdens het leren , leerstof beter kunnen toepassen en onthouden?

event image

Wist je dat...

.. we een linker- en een rechterhersenhelft hebben? Deze twee helften worden met elkaar verbonden en werken dus samen. Het linkerdeel doet voor jou vooral de logische zaken zoals, taal, rekenen, analyseren en ordenen. Het rechterdeel laat je genieten van muziek, ritme, beelden, kleuren, intuïtie en creativiteit.

event image

Wist je dat...

.. als je twee of meer dingen tegelijk doet, zoals appen, facebooken, games spelen en huiswerk maken, je tot 50% langer over je huiswerk doet en 50% meer fouten maakt? Je concentratie moet steeds verspringen en dat kost tijd en aandacht. Dit zogenaamde multitasken belast je werkgeheugen wat er voor zorgt dat je veel minder kunt presteren.

Weerbaarheid & faalangst

event image

Wist je dat...

.. als je hoge verwachtingen hebt van jezelf en het lukt niet, je gefrustreerd raakt? Wil je faalangst de baas worden, dan helpt het om je verwachtingen realistisch te houden.

event image

Wist je dat...

.. je jezelf heel goed kan helpen door je lichaam groter te maken en recht vooruit te kijken? Iemand anders heeft daardoor vaak niet in de gaten, dat je best een beetje bang bent. Het kan jou helpen om je snel weer beter te voelen, omdat je lichaam dat doorgeeft aan je hersenen.

event image

Wist je dat...

.. een mens ongeveer 50.000 gedachten per 24 uur heeft, waarvan tot wel 70% negatief is? En als je weet dat negatieve gedachten vaak ook nog voorrang krijgen, dan word je daar niet vrolijk van. Terwijl de mensen die aandacht geven aan de positieve dingen in hun leven gelukkiger zijn, langer leven en succesvoller zijn.

Plannen & organiseren

event image

Wist je dat...

.. een opgeruimde werkplek zorgt voor een beter focus? Je wordt dan niet afgeleid door de spullen om je heen.

event image

Wist je dat...

.. wanneer je afstreept wat je gemaakt hebt dit zorgt voor een leeg hoofd? Hierdoor kun je je beter concentreren.

event image

Wist je dat...

.. het belangrijk is om tijdens je huiswerk op tijd pauze te nemen? Wanneer je te lang achter elkaar bezig bent, komt de lesstof niet meer binnen. Je brein kan ongeveer een half uur achter elkaar geconcentreerd met hetzelfde vak bezig zijn.